Wandelend luisteren

Aantal dagen: 3

Begindatum reis: 12 april 2024

Einddatum reis: 14 april 2024

rolstoelpad-natuur-westerbork-vz-zorgvakanties

Veenhuizen; Het voormalig Pauperparadijs

Welkom in Veenhuizen, een bijzonder dorp in het hart van Drenthe, Nederland. Deze unieke plaats staat bekend om zijn historische betekenis als 'Pauperparadijs'. In de 19e eeuw werd Veenhuizen door de Maatschappij van Weldadigheid opgericht als een experiment om arme stadsbewoners een nieuwe start te geven op het platteland. Tijdens een bezoek aan Veenhuizen kun je de rijke geschiedenis van deze plek ontdekken. Wandel door de sfeervolle straatjes en bewonder de karakteristieke gebouwen die nog steeds getuigen van het bijzondere sociale experiment. Breng een bezoek aan het Gevangenismuseum, waar je meer te weten komt over de periode waarin Veenhuizen fungeerde als strafkolonie. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon op zoek bent naar een bijzondere ervaring, Veenhuizen biedt het allemaal. Kom en laat je betoveren door de unieke charme van dit 'Pauperparadijs'.

Hotel Bitter en Zoet

Hotel Bitter en Zoet is een karakteristiek hotel gelegen in het schilderachtige dorpje Veenhuizen, direct naast het gevangenismuseum en omringd door de prachtige natuur van Drenthe. Dit unieke hotel is met 15 kamers gehuisvest in de voormalige dienstwoningen van de gevangenis 'Toewijding', Plichtsgevoel' en 'Bitter en Zoet' en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw.

De charme van Hotel Bitter en Zoet is onmiskenbaar. Bij aankomst word je verwelkomd door een idyllische tuin, waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de rustige omgeving. De historische architectuur van het gebouw is prachtig bewaard gebleven, wat een unieke sfeer creëert die doordrenkt is van karakter en geschiedenis.

De kamers zijn stijlvol ingericht en bieden alle moderne voorzieningen die je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. De kamers hebben de volgende faciliteiten:
- Enkele kamers beschikken over een elektrisch verstelbaar bed met 2 aparte matrassen. De twee matrassen zitten in één ombouw en kunnen niet uit elkaar geschoven worden, ze worden wel als 2x een eenpersoonsbed opgemaakt.
- De badkamers zijn voorzien van toilet, ligbad, wastafel en separate douche.

Bitter-en-zoet
bitterenzoetfaciliteiten
 

Programma

Dag 1. Aankomst in Veenhuizen.
Als we hebben ingecheckt in Hotel Bitter en Zoet is het tijd om naar het naastgelegen Gevangenismuseum te gaan. We gaan het museum verkennen met een gids zodat je helemaal ondergedompeld wordt in de geschiedenis van de Paupers.

Dag 2. Luistertocht door het Pauperparadijs. (16km)
Na een heerlijk ontbijt trekken we de wandelschoenen aan, stoppen ons lunchpakket in de rugtas en gaan we op pad. 
Schrijfster Suzanna Jansen, bekend van de bestseller én de gelijknamige theatervoorstelling Het pauperparadijs, neemt je mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp. Samen met acteur Paul R. Kooij en theatermaker Inge Wannet toont ze de historie die onder het heden verborgen ligt. De indrukwekkende tijdreis voert langs de plekken uit haar boek, waarbij de geschiedenis door vertelling, voorleesfragmenten, korte scènes en muziek haast tastbaar wordt.
Als we terugkomen in het hotel staat er een heerlijk diner voor ons klaar en kunnen we napraten over het indrukwekkende verhaal van de Paupers.

Dag 3. Wandelen (8.5 km) en naar huis.
We hebben vast en zeker heerlijk geslapen en genieten in de ochtend nog van een heerlijk ontbijt in ons unieke hotel Bitter en Zoet. Na het ontbijt checken we uit bij ons hotel, onze koffers laten we nog even achter want we gaan nog een korte wandeling van ongeveer 8.5 km maken voordat we huiswaarts keren. We wandelen langs de monumentale panden van vroeger, let daarbij vooral op de stichtelijke teksten op de gevels zoals 'opvoeding' op het huis van de onderwijzer of 'toewijding en controle'. Met de audiotour weet je straks alles over de geschiedenis van dit unieke dorp. Als we uitgewandeld zijn keert iedereen op eigen gelegenheid huiswaarts.

Schaapskudde-op-de-hei-vz-zorgvakanties

Prijsinformatie

Reisprijs: € 349,-
 
Begeleiding via Twin Travel: € 199,-
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 150,-
 
Beschikbaarheid: GEANNULEERD
 
Minimale deelname: 6 reizigers.
 
Te boeken tot: 10 januari 2024.
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer bij hotel Bitter en Zoet o.b.v. logies/ontbijt, luxe borrelplank bij aankomst, lunchpakket op dag 2, 3-gangen diner op de 2e avond, audiogids tijdens de luistertocht, routekaart, entree gevangenismuseum met gids.
 
Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, consumpties, reis- en annuleringsverzekering, fotoboek, bijdrage GGTO (€ 9,- p.p.), reserveringskosten (€ 35).
 
Reisdocument: Geldig ID-bewijs.
 
Opstapplaatsen: Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen.
 
Belangrijke informatie: 
- 4 DeLuxe kamers zijn gelijkvloers en zijn erg ruim.
- 2 Comfortkamers liggen op de verdieping en zijn iets kleiner, voor deze kamer krijgt u een korting van € 15,- op de reisprijs.
- Zorg voor goede wandelschoenen en een rugtas.
- Je moet zelf zorgen voor oortjes of een koptelefoon voor de audiogids.
- Heb je een museumjaarkaart dan ontvang je € 12,- korting als je dat bij de boeking aangeeft. We kunnen de korting niet achteraf verwerken.
- Hulphonden in overleg.
 
 

Reisbegeleiders:
- Prijs voor begeleider van Twin-Travel: € 149,-
- Als je met eigen auto naar Veenhuizen reist en je kunt iemand van het station in Assen halen, geef dat dan bij ons aan.