Baltisch Midzomerfeest

Aantal dagen: 12

Begindatum reis: 16 juni 2024

Einddatum reis: 27 juni 2024

Est3

Reisbeschrijving

Het Baltisch Midzomerfeest, ook bekend als "Jāņi" in Letland, "Joninės" in Litouwen en "Jaanipäev" in Estland, is een vrolijk en kleurrijk zomerfestival dat rond 20 juni wordt gevierd. Deze eeuwenoude traditie verwelkomt de langste dag van het jaar met zang, dans en vreugde. Families en vrienden komen samen om bloemenkransen te maken, te genieten van traditionele gerechten zoals haring en aardappelsalade, en om te dansen rond vreugdevuren die de hele nacht branden. Het Baltisch Midzomerfeest is een unieke gelegenheid om de rijke cultuur en warme gastvrijheid van de Baltische staten te ervaren. Kom en vier de magie van de zomer op deze betoverende festiviteiten!

Lat7

Accommodatie

Tijdens deze reis verblijven we in drie verschillende hotels

1. Hotel Domus Maria in Vilnius (3 nachten)
Domus Maria is een historisch boutique hotel in het hart van de oude stad Vilnius. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster en ligt vlakbij de 'Gate of Dawn' en St. Teresa Church - een meesterstuk uit de 17e-eeuwse barokperiode.

2. Hotel Valdemars in Riga (5 nachten)
Hotel Valdemars is een elegant hotel in een Jugendstilgebouw. Het ligt zeer centraal in de Jugendstilwijk vlakbij de Oude Stad op onze route tijdens de Jugendstilwandeling. De loopafstand tot de Oude Stad en het Letse Nationale Opera en Ballet Theater is ca. 7 minuten. Het Letse Nationale Museum voor Schone Kunsten bevindt zich aan de overkant van het hotel. Er zijn diverse uitstekende restaurants in de buurt.

3. Hotel Schnelli in Talinn (3 nachten)
Hotel Schnelli is een charmant modern hotel aan de rand van het oude centrum van Talinn, direct tegenover het treinstation. Het hotel beschikt over een heerlijke Finse sauna, dus alle gelegenheid om even lekker bij te komen na een intensieve reis.

Lat5

Programma

Dag 1. Aankomst in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen
We vliegen rechtstreeks naar Vilnius met Air Baltic (vertrek 10:20, aankomst 13:40). We veranderen van tijdzone: in de Baltische Landen is het één uur later dan in Nederland. Bij aankomst in Vilnius staat ons busje klaar om ons naar het hotel Domus Maria te brengen, midden in de Oude Stad. Wij verblijven hier drie nachten. Na het installeren in het hotel en wat rust, maken we een oriëntatiewandeling waarbij de reisleider u onder andere adviseert over de plaatsen waar u de komende dagen lekker en gezellig kunt lunchen en dineren. Vilnius is een gastvrije stad met een warme, ontspannende sfeer die mediterraan aanvoelt. In de avond is er de mogelijkheid samen te dineren en kennis te maken met de Litouwse cuisine (optioneel).

Dag 2. Vilnius, stad van kerken en kathedralen - juwelen van de Oost-Europese barok.
De dag begint om 9:00 met een wandeling in de Oude Stad onder leiding van een lokale gids. De hoofdstad van Litouwen is een combinatie van de rijke historie van het ooit machtige Litouws-Poolse imperium, juwelen van Oost-Europese barokke kerken en de gemoedelijke sfeer die je laat denken aan een Zuid-Europese stad. We lopen o.a. door de voormalige Joodse Wijk met een tragische geschiedenis. Aansluitend aan de wandeling brengen we een bezoek aan een ambergalerie, om te ontdekken waarom amber of barnsteen “Litouws goud” wordt genoemd. De middag is naar keuze. De reisleider informeert u over de diverse musea en geeft tips over de bijzonderheden van de stad.

Dag 3. Trakai: van de hoofdstad naar het authentieke dorp te midden van de meren
Om 9:00 verlaten we de stad voor een halve dag Trakai dat op een afstand van 28 km van Vilnius ligt. Ons eigen busje brengt ons naar Trakai in ca. 40 minuten. Wat in de middeleeuwen de hoofdstad van Litouwen was, is nu een sfeervol dorpje geworden omringd door meren en bossen van het Trakai Nationaal Historisch Park. Daar vindt men ook een waterburcht, waarin nu een historisch museum gevestigd is. Tijdens onze dagtocht is er een mogelijkheid om de waterburcht te bezoeken (niet inbegrepen). Verder maken we kennis met een bijzonder deel van de Litouwse volkerenkunde. In Trakai wonen de Karaimen – een volk met een oorsprong in de Krim aan de Zwarte Zee, met een heel andere taal en cultuur dan de Litouwers. In Trakai kunnen we ook lunchen met traditionele Karaimse broodjes. In de namiddag zijn wij weer terug in Vilnius. 

Dag 4. Vertrek naar Riga, de hoofdstad van Letland
We verlaten Vilnius om 9:00 en vertrekken met ons busje richting Letland. Voordat we afscheid nemen van Litouwen maken we een korte stop bij de Kruisberg, dit is een Litouws bedevaartsoord met vele tienduizenden kruizen. Op weg naar de Letse hoofdstad Riga bezoeken we het Rundale Paleis dat door de beroemde Rastrelli is gebouwd, ook de architect van de Hermitage in Sint-Petersburg. Zo treffen wij in Letland de sporen van de Russische tsaren en hun avonturen. In de namiddag komen we aan in Riga, waar we ons in het Art Nouveau hotel Valdemars installeren. Het hotel ligt in de Jugendstilwijk op ca. tien minuten loopafstand vanuit de Oude Stad. Wij verblijven hier drie nachten. In de avond is het mogelijk om gezamenlijk te dineren of genieten van sfeervol “Riga by night” op één van de vele terrasjes.

Dag 5. Riga, De oude Stad
Vanochtend maken we uitgebreid kennis met het oude stadshart van Riga dat als geheel in UNESCO’s Wereld Erfgoedlijst is opgenomen. Om 9:00 begint de wandeling in de Oude Stad onder leiding van een lokale gids. Het stadshart ademt het rijke verleden van een machtige Hanzestad met smalle straatjes, slanke kerktorens en ruime pleinen en tegelijkertijd is de oude stad het kloppende hart van een moderne metropool. Aansluitend aan de wandeling door de Oude Stad kunt u kennis maken met de klanken van één van de grootste orgels in Europa (optioneel). Om 12:00 begint het Concerto Piccolo in het Dom Kathedraal (20 min.). De middag is vrij te besteden.

Dag 6. - Riga Jugendstil.
Vandaag gaan we een totaal ander Riga ontdekken: de stad begin 20e eeuw, toen Riga het “Parijs van het Noorden” werd genoemd. De pracht en praal van vele Jugendstilgebouwen, en de grandeur van imposante stadsparken langs kanalen, maakt Riga één van de meest charmante steden van Europa. Aan het eind van de wandeling brengen we een bezoek aan het Jugendstil Museum, een appartement van één van de grootste Jugendstil-architecten van Riga. Je voelt dat je naar het begin van de 20e eeuw gevoerd wordt. Net als toen is alles daar in stijl – van bestek op de eettafel tot een hoed op het hoofd van je museum-gids. In de salon mag je piano spelen, en in de keuken koekjes proeven... De rest van de dag is vrij, ga vooral de straat op om de midzomerfeesten mee te vieren.

Dag 7. Jurmala: “Jugendstil in hout” aan de zee.
Om 9:00 vertrekken we met de lokale trein naar Jurmala - het vakantieoord van Letland gelegen aan de Oostzee. Voordat we in de trein stappen, maken we een korte wandeling over de bijzondere Centrale Markt pal achter het station. De imposante markthallen behoren tot het Letse Nationale industriële erfgoed. Het proeven van Letse specialiteiten kunnen we uiteraard niet missen, daarna vertrekken we naar Jurmala. Jurmala ligt langs de kust met brede zandstranden, hoge dennenbomen en prachtige villa’s. Veel van die villa’s zijn van hout en dateren uit dezelfde periode als de Jugendstilgebouwen in de stad. Door hun rijkdom in decoratieve elementen worden ze “Jugendstil in hout” genoemd. We maken een wandeling langs het boulevard en prachtige voorbeelden van “Jugendstil in hout”. Uiteraard komen we ook aan het eindeloze witte Oostzee-strand. U krijgt van de reisleider een eigen treinkaartje waardoor u op eigen tijdstip terug kunt gaan naar de stad.

Dag 8. Vrije dag in Riga.
Deze bijzondere dag kunt u zelf invullen. Overdag kunt u bijvoorbeeld genieten van optredens van koren en dansgroepen in de stadsparken en in de Oude Stad. Op de Domplein is een mooie Midzomermarkt met traditionele Letse ambachten en lokale lekkernijen. Buiten het centrum kunt u het Letse Openluchtmuseum bezoeken. Maar vooral de bruisende sfeer van het Midzomerfeest, waarop mensen het leven, de zon en de liefde vieren, maakt deze dagen in het Balticum zo bijzonder. Jong en oud loopt met een prachtige bloemenkrans op het hoofd, en de mannen die de naam Jan dragen, worden versierd met een grote krans van eikenbladeren. Als u het Balticum op haar mooist wilt meemaken, is dit de beste tijd van het jaar! In de nacht wordt de midzomer uitgebreid gevierd op verschillende locaties in Riga en op het strand in Jurmala. Er is traditioneel eten, drinken, zingen, dansen, kampvuur, spelletjes en vertier tot de vroege uurtjes. Geen toegangskaarten, iedereen is welkom!

Dag 9. Vertrek naar Talinn, de hoofdstad van Estland.
We vertrekken om 9:00 in noordelijke richting, op weg naar Estland. Onderweg bezoeken we één van de landschappelijk mooiste regio’s van de Baltische Landen. Dat is het Gauja Nationaal Park, dat wel eens Lets Zwitserland wordt genoemd. Tijdens de wandeling zien we het Turaida Kasteel en horen we een bekend Lets volksverhaal over de Turaidse Rose. Verder onderweg maken we een mooie wandeling door het Estse veen- en moerasreservaat. In de loop der middag arriveren we in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Daar installeren wij ons in het hotel Shnelli, net buiten de oude stadsmuren. We verblijven hier drie nachten. Na het installeren in het hotel maken wij een oriëntatiewandeling door de stad.

Dag 10. Talinn, middeleeuws labyrint aan de Oostzee.
De dag begint om 9:00 met een wandeling door het schitterende Oude Tallinn met de lokale gids. De Oude Stad is een middeleeuws labyrint van kromme straatjes en levendige pleinen. Het oude stadshart is net als Vilnius en Riga opgenomen in UNESCO’s Wereld Erfgoedlijst. We genieten van de prachtige uitzichten over de stad en de zee van diverse uitkijkpunten op de oude stadsmuur. In de middag bent u vrij om de stad verder te verkennen. Een aanrader is KUMU, het meest indrukwekkende museum van de Estse kunst in het land. Het museum is gelegen in het Kadriorg Park – een creatie van Peter de Grote, waarin ook het museum van Schone Kunsten zich bevindt.

Dag 11. Lahemaa Nationaal Park, het land van de baaien
Om 9:00 verlaten we even de stad om het Lahemaa Nationaal Park te ontdekken, gelegen aan de Finse Golf. Wij maken een mooie wandeling langs de rotskust, bezoeken een vissersdorpje en nemen een kijkje op het Palmse landgoed van Baltisch-Duitse familie Von Palen met een rustgevend landschapspark daaromheen. In de middag komen wij terug in Tallinn en hebben wij nog één slotavond in de Baltische Landen. Bij deze gelegenheid past een mooi afscheidsdiner (inbegrepen).

Dag 12. Terug naar Amsterdam
De ochtend is vrij naar keuze. Er is genoeg tijd voor de ambachtenmarkt in de Oude Stad, of voor de trendy wijk achter ons hotel, of voor een wandeling langs de zee, of voor een museumbezoek. In de middag rijden we naar de luchthaven Tallinn, we vliegen via Riga naar Amsterdam met Air Baltic (vertrek 15:20, aankomst 18:20).

Est2

Prijsinformatie

Reisprijs: € 2099,- p.p.
 
Begeleiding via Twin Travel: € 1099,-.
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 250,-.
 
Beschikbaarheid: 
5 plekken voor Twin reiziger.
5 plekken voor begeleider.
 
Minimale deelname: 10 reizigers.
 
Te boeken tot: 15 april 2024 (we hebben 1 maand boekingsuitstel gekregen)
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer o.b.v. logies/ontbijt, welkomstdrankje, welkomstdiner, afscheidsdiner, vluchten met Air Baltic, vervoer per luxe minibus, excursies volgens bovenstaand programma, entree Rundale Paleis, Jugendstil Museum Riga, Turaida Openluchtmuseum, fotoboek, Nederlandse reisleiding en gids.
 
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekering, overige maaltijden, drankjes, overige excursies / entreegelden / voorstellingen, toeristenbelasting, fooien, vervoer naar en van Schiphol, bijdrage GGTO ( € 9,- p.p.), bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2.50), reserveringskosten (€ 35,-).
 
Reisdocument: Paspoort of ID-kaart.
 
Opstapplaats: Airport Schiphol.
 
Belangrijke informatie: 
-
Hulphonden kunnen helaas niet mee
- Tijdens deze reis zijn de midzomerfeesten in volle gang, je krijgt volop de gelegenheid om te genieten van de gratis muziek, straatvoorstellingen, midzomermarkt en feesten.
 
Visum: Voor de Baltische staten heb je geen visum nodig.
 
Vaccinaties: Er zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen voor de Baltische Staten.
 
Reisbegeleiders
- Prijs voor begeleider Twin-Travel: € 999,-