Web Analytics Made Easy - Statcounter

Baltische Parels

Aantal dagen: 10

Begindatum reis: 19 juli 2023

Einddatum reis: 28 juli 2023

Est3

Reisbeschrijving

Prachtig en nog grotendeels onbekend, de Baltische Staten Letland, Estland en Litouwen. Deze landen zijn echter meer dan een bezoek waard, de steden staan bol van historie, beschikken over prachtige architectuur en muziekvoorstellingen behoren tot het cultureel erfgoed. De Baltische Staten zijn echt een verbogen Parel in Europa.

Lat7

Accommodatie

Tijdens deze reis verblijven we in drie verschillende hotels

1. Hotel Domus Maria in Vilnius (3 nachten)
Domus Maria is een historisch boutique hotel in het hart van de oude stad Vilnius. Het hotel is gevestigd in een voormalig klooster en ligt vlakbij de 'Gate of Dawn' en St. Teresa Church - een meesterstuk uit de 17e-eeuwse barokperiode.

2. Hotel Valdemars in Riga (3 nachten)
Hotel Valdemars is een elegant hotel in een Jugendstilgebouw. Het ligt zeer centraal in de Jugendstilwijk vlakbij de Oude Stad op onze route tijdens de Jugendstilwandeling. De loopafstand tot de Oude Stad en het Letse Nationale Opera en Ballet Theater is ca. 7 minuten. Het Letse Nationale Museum voor Schone Kunsten bevindt zich aan de overkant van het hotel. Er zijn diverse uitstekende restaurants in de buurt.

3. Hotel Schnelli in Talinn (3 nachten)
Hotel Schnelli is een charmant modern hotel aan de rand van het oude centrum van Talinn, direct tegenover het treinstation. Het hotel beschikt over een heerlijke Finse sauna, dus alle gelegenheid om even lekker bij te komen na een intensieve reis.

Lat5

Programma

Dag 1. Aankomst in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen
We vliegen rechtstreeks naar Vilnius met Air Baltic (vertrek 10:20, aankomst 13:40). We veranderen van tijdzone: in de Baltische Landen is het één uur later dan in Nederland. Bij aankomst in Vilnius staat ons busje klaar om ons naar het hotel Domus Maria te brengen, midden in de Oude Stad. Wij verblijven hier drie nachten. Na het installeren in het hotel en wat rust, maken we een oriëntatiewandeling waarbij de reisleider u onder andere adviseert over de plaatsen waar u de komende dagen lekker en gezellig kunt lunchen en dineren. Vilnius is een gastvrije stad met een warme, ontspannende sfeer die mediterraan aanvoelt. In de avond is er de mogelijkheid samen te dineren en kennis te maken met de Litouwse cuisine (optioneel).

Dag 2. Vilnius, stad van kerken en kathedralen - juwelen van de Oost-Europese barok.
De dag begint om 9:00 met een wandeling in de Oude Stad onder leiding van een lokale gids. De hoofdstad van Litouwen is een combinatie van de rijke historie van het ooit machtige Litouws-Poolse imperium, juwelen van Oost-Europese barokke kerken en de gemoedelijke sfeer die je laat denken aan een Zuid-Europese stad. We lopen o.a. door de voormalige Joodse Wijk met een tragische geschiedenis. Aansluitend aan de wandeling kunnen we een bezoek brengen aan een ambergalerie, om te ontdekken waarom amber of barnsteen “Litouws goud” wordt genoemd. De middag is naar keuze. De reisleider informeert u over de diverse musea en geeft tips over de bijzonderheden van de stad.

Dag 3. Trakai: van de hoofdstad naar het authentieke dorp te midden van de meren
Om 9:00 verlaten we de stad voor een halve dag Trakai dat op een afstand van 28 km van Vilnius ligt. Ons eigen busje brengt ons naar Trakai in ca. 40 minuten. Wat in de middeleeuwen de hoofdstad van Litouwen was, is nu een sfeervol dorpje geworden omringd door meren en bossen van het Trakai Nationaal Historisch Park. Daar vindt men ook een waterburcht, waarin nu een historisch museum gevestigd is. Tijdens onze dagtocht is er een mogelijkheid om de waterburcht te bezoeken (niet inbegrepen). Verder maken we kennis met een bijzonder deel van de Litouwse volkerenkunde. In Trakai wonen de Karaimen – een volk met een oorsprong in de Krim aan de Zwarte Zee, met een heel andere taal en cultuur dan de Litouwers. In Trakai kunnen we ook lunchen met traditionele Karaimse broodjes. In de namiddag zijn wij weer terug in Vilnius. In de avond is er een mogelijkheid om een muziekvoorstelling te bezoeken. (optioneel).

Dag 4. Vertrek naar Riga, de hoofdstad van Letland
We verlaten Vilnius om 9:00 en vertrekken met ons busje richting Letland. Voordat we afscheid nemen van Litouwen maken we een korte stop bij de Kruisberg, dit is een Litouws bedevaartsoord met vele tienduizenden kruizen. Op weg naar de Letse hoofdstad Riga bezoeken we het Rundale Paleis dat door de beroemde Rastrelli is gebouwd, ook de architect van de Hermitage in Sint-Petersburg. Zo treffen wij in Letland de sporen van de Russische tsaren en hun avonturen. In de namiddag komen we aan in Riga, waar we ons in het Art Nouveau hotel Valdemars installeren. Het hotel ligt in de Jugendstilwijk op ca. tien minuten loopafstand vanuit de Oude Stad. Wij verblijven hier drie nachten. In de avond is het mogelijk om gezamenlijk te dineren of genieten van sfeervol “Riga by night” op één van de vele terrasjes.

Dag 5. Riga, Hanzeverleden en Europese hoofdstad van Jugendstil
Vanochtend maken we uitgebreid kennis met het oude stadshart van Riga dat als geheel in UNESCO’s Wereld Erfgoedlijst is opgenomen. Om 9:00 begint de wandeling in de Oude Stad onder leiding van een lokale gids. Het stadshart ademt het rijke verleden van een machtige Hanzestad met smalle straatjes, slanke kerktorens en ruime pleinen en tegelijkertijd is de oude stad het kloppende hart van een moderne metropool. Aansluitend aan de wandeling door de Oude Stad kunt u kennis maken met de klanken van één van de grootste orgels in Europa (optioneel). Om 12:00 begint het Concerto Piccolo in het Dom Kathedraal (20 min.) Na de lunch gaan wij een totaal ander Riga ontdekken: de stad begin 20e eeuw, toen Riga het “Parijs van het Noorden” werd genoemd. De pracht en praal van vele Jugendstilgebouwen, en de grandeur van imposante stadsparken langs kanalen, maakt Riga één van de meest charmante steden van Europa. Aan het eind van de wandeling brengen we een bezoek aan het Jugendstil Museum, een appartement van één van de grootste Jugendstil-architecten van Riga. Je voelt dat je naar het begin van de 20e eeuw gevoerd wordt. Net als toen is alles daar in stijl – van bestek op de eettafel tot een hoed op het hoofd van je museum-gids. In de salon mag je piano spelen, en in de keuken koekjes proeven... De rest van de dag is vrij. Het muziekprogramma in Riga komt t.z.t.

Dag 6. Jurmala: “Jugendstil in hout” aan de zee
Om 9:00 vertrekken we met de lokale trein naar Jurmala - het vakantieoord van Letland gelegen aan de Oostzee. Voordat we in de trein stappen, maken we een korte wandeling over de bijzondere Centrale Markt pal achter het station. De imposante markthallen behoren tot het Letse Nationale industriële erfgoed. Het proeven van Letse specialiteiten kunnen we uiteraard niet missen, daarna vertrekken we naar Jurmala. Jurmala ligt langs de kust met brede zandstranden, hoge dennenbomen en prachtige villa’s. Veel van die villa’s zijn van hout en dateren uit dezelfde periode als de Jugendstilgebouwen in de stad. Door hun rijkdom in decoratieve elementen worden ze “Jugendstil in hout” genoemd. We maken een wandeling langs het boulevard en prachtige voorbeelden van “Jugendstil in hout”. Uiteraard komen we ook aan het eindeloze witte Oostzee-strand. U krijgt van de reisleider een eigen treinkaartje waardoor u op eigen tijdstip terug kunt gaan naar de stad.

Dag 7. Vertrek naar Talinn, de hoofdstad van Estland
We vertrekken om 9:00 in noordelijke richting, op weg naar Estland. Onderweg bezoeken we één van de landschappelijk mooiste regio’s van de Baltische Landen. Dat is het Gauja Nationaal Park, dat wel eens Lets Zwitserland wordt genoemd. Tijdens de wandeling zien we het Turaida Kasteel en horen we een bekend Lets volksverhaal over de Turaidse Rose. Verder onderweg maken we een mooie wandeling door het Estse veen- en moerasreservaat Haademeeste. In de loop der middag arriveren wij in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Daar installeren wij ons in het hotel Shnelli, net buiten de oude stadsmuren. Wij verblijven hier drie nachten. Na het installeren in het hotel maken wij een oriëntatiewandeling door de stad.

Dag 8. Talinn, middeleeuws labyrint aan de Oostzee
De dag begint om 9:00 met een wandeling door het schitterende Oude Tallinn met de lokale gids. De Oude Stad is een middeleeuws labyrint van kromme straatjes en levendige pleinen. Het oude stadshart is net als Vilnius en Riga opgenomen in UNESCO’s Wereld Erfgoedlijst. We genieten van de prachtige uitzichten over de stad en de zee van diverse uitkijkpunten op de oude stadsmuur. In de middag bent u vrij om de stad verder te verkennen. Een aanrader is KUMU, het meest indrukwekkende museum van de Estse kunst in het land. Het museum is gelegen in het Kadriorg Park – een creatie van Peter de Grote, waarin ook het museum van Schone Kunsten zich bevindt.

Dag 9. Lahemaa Nationaal Park, het land van de baaien
Om 9:00 verlaten we even de stad om het Lahemaa Nationaal Park te ontdekken, gelegen aan de Finse Golf. Wij maken een mooie wandeling langs de rotskust, bezoeken een vissersdorpje en nemen een kijkje op het Palmse landgoed van Baltisch-Duitse familie Von Palen met een rustgevend landschapspark daaromheen. In de middag komen wij terug in Tallinn en hebben wij nog één slotavond in de Baltische Landen. Bij deze gelegenheid past een mooi afscheidsdiner (optioneel).

Dag 10. Terug naar Amsterdam
Vroeg in de ochtend staat ons busje klaar om ons naar de luchthaven te brengen. Wij vliegen rechtstreeks naar Amsterdam met Air Baltic (vertrek 07:35, aankomst 09:00).

Est2

Prijsinformatie

Reisprijs: € 1.999,- p.p.
 
Begeleiding Twin Travel: € 999,-.
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 250,-.
 
Beschikbaarheid: op aanvraag.
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer o.b.v. logies/ontbijt, vluchten, vervoer per luxe minibus, excursies volgens bovenstaand programma, entree Rundale Paleis, Jugendstil, Turaida Openluchtmuseum, fotoboek, Nederlandse reisleiding, Nederlandse of Engelse gids, concert of theatervoorstelling.
 
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekering, overige maaltijden, drankjes, overige excursies / entreegelden / voorstellingen, toeristenbelasting, fooien, vervoer naar en van Schiphol, bijdrage GGTO (€ 7.50 p.p.), bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2.50), reserveringskosten (€ 35,-).
 
Reisdocument: Paspoort of ID-kaart.
 
Opstapplaatsen: Airport Schiphol.
 
Minimale deelname: 10 reizigers.
 
Belangrijke informatie: 
-
Hulphonden kunnen helaas niet mee
- Tijdens deze reis bezoeken we één keer een concert of voorstelling. De theater-agenda is nu nog niet bekend, we zullen de voorstelling inpassen in het programma, het kan zijn dat het programma hierdoor een klein beetje wijzigt.
 
Visum: Voor de Baltische staten hebt u geen visum nodig.
 
Vaccinaties: Er zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen voor de Baltische Staten.
 

Covid-19: U moet kunnen voldoen aan de actuele eisen die de overheden stellen.