Fietsen langs de kust

Aantal dagen: 15

Begindatum reis: 18 juli 2024

Einddatum reis: 1 augustus 2024

Strandpalen-noordzee

Op de tandem langs de Nederlandse kust

Welkom op de LF Kustroute, een prachtig fietsavontuur langs de kust van Nederland! Spring samen op de tandem en ontdek de schoonheid van Bad Nieuweschans tot aan Cadzand-Bad. Peddel langs de Noordzee en bewonder de schilderachtige uitzichten overal om je heen. Onderweg kom je langs gezellige dorpjes, kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte duinen. Op de tandem voel je de frisse wind en hoor je de geluiden van meeuwen die je begeleiden. Neem de tijd om te stoppen en te genieten van heerlijke picknicks met lokale lekkernijen. Ontmoet vriendelijke mensen langs de route en vraag gerust naar de beste plekjes om even te rusten of een foto te maken. Na vele kilometers trappen bereik je het zonnige Cadzand-Bad, waar je kunt genieten van de warme zon en een verfrissende duik in de zee. Deze fietsreis is niet alleen een sportieve uitdaging, maar ook een geweldige manier om de Nederlandse kust en gastvrijheid te ontdekken. Pak je tandem en laat het avontuur beginnen!

Hotels onderweg

We logeren tijdens deze heerlijke tandemvakantie in verschillende hotels.

18-19 juli City Hotel Winschoten; Dit hotel ligt op loopafstand van het NS-station in Winschoten en is het startpunt van de fietsvakantie.

19 - 20 juli Hotel aan de Singel in Delfzijl.

20 - 21 juli Hotel Waddengenot in Pieterburen.

21 - 22 juli Hotel van der Meer in Dokkum.

22 - 23 juli Hotel Almenum in Harlingen.

23 - 25 juli Hotel Landsend in Den Helder. Hier blijven we twee nachten en kun je je zitvlak een dagje rust geven, maar je kunt ook de boot naar Texel pakken en een rondje Texel fietsen.

25 - 26 juli Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee.

26 - 27 juli Hotel van der Valk Palace in Noordwijk.

27 - 28 juli Hotel de Zalm in Brielle.

28 - 29 juli Strandhotel Burgh Haamstede.

29 - 31 juli Hotel Arion in Vlissingen. Hier logeren we twee nachten, op 30 juli fietsen we naar Cadzand-Bad en weer terug naar Vlissingen.

31 juli - 1 augustus Hotel Stadspark in Bergen op Zoom; Hier genieten we 's avonds samen van een gezellig afscheidsdiner.

Harlingen

Programma

Dag 1. - Aankomst in het Hoge Noorden.
Vandaag reist iedereen op eigen gelegenheid rustig naar Winschoten. Nadat je ingecheckt bent in het hotel is het tijd om de bips te laten wennen aan het zadel. Je fietst vandaag een korte route door de omgeving en legt aan bij de Javaan in Oudeschans voor een heerlijk Javaans welkomstdiner. Na het diner fiets je terug naar je hotel en is het tijd om te gaan slapen.

Dag 2. Bad Nieuweschans - Delfzijl (54 km).
Vanuit ons hotel in Winschoten fietsen we naar Bad Nieuweschans. Bad Nieuweschans is het startpunt van de lange fietstocht die je gaat maken, een paar eeuwen geleden had je hier de waterfiets nog nodig gehad. Vlak voor je aankomt in Termunten fiets je de Punt van Reide op, een klein schiereiland dat het begin van de Dollard aankondigt. In Delfzijl logeer je in hotel 'Aan de Singel' o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 3. Delfzijl - Pieterburen (51 km).
Een eenzame witte kerk op een wierde, om je heen de geluiden van kanoeten, scholeksters en tureluurs. Als je fietst langs de Waddenzee dan zul je er geen genoeg van krijgen. Als je geluk hebt ligt er een zeehond in het zonnetje, maar vooral ruik je de zilte wind en hoor je de golven zachtjes tegen de kade slaan. In Pieterburen, naast het zeehondencentrum, logeren we in Hotel Waddengenot o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 4. Pieterburen - Dokkum (65 km).
Vanuit Pieterburen fietsen we richting het Lauwersmeer, hier vertrekt de boot naar Schiermonnikoog. Wij fietsen hier door langs de kust richting  Holwerd waar de boot naar Ameland vertrekt. Even voor we in Holwerd zijn nemen we de afslag linksaf naar Dokkum voor onze overnachting in Hotel van der Meer.

Dag 5. Dokkum - Harlingen (75 km).
We fietsen vanuit Dokkum richting Holwerd om de weg langs de kust te vervolgen. Een van de grootste kweldergebieden van Friesland, Noard-Fryslân Bûtendyks, is onderdeel van onze route vandaag. Een kwelder is een stuk land dat onder water komt bij veel regen of storm, dat gebeurde, vooral vroeger, regelmatig en daarom zijn veel huizen hier op een terp gebouwd. In Harlingen vind je de toegangspoort naar de Waddenzee en ook naar ons hotel. We logeren in Hotel Almenum o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 6. Harlingen - Den Helder* (73 km).
Vandaag verlaten we Friesland, zo'n 15 kilometer voorbij Harlingen kom je het grootste 'kunstwerk' van Nederland tegen, nl de Afsluitdijk. Wat een prestatie was dit van Ir. Lely in de vroege 20e eeuw. 32 km lang vind je rechts de Waddenzee en links het IJsselmeer (voormalig Zuiderzee). Na de Afsluitduik fiets je verder noordwaarts naar Den Helder. We logeren twee nachten in Hotel Landsend naast de boot naar Texel.
* Op dit moment is de Afsluitdijk nog afgesloten voor fietsers, naar verwachting zal in 2024 het grootste deel weer open zijn m.u.v. de sluizen. Voor de trajecten langs de sluizen wordt een gratis fietsbus ingezet.

Dag 7. Een dag om zelf in de vullen.
Vandaag is er een dag rust ingepland, je kunt je zitvlak even ontzien en lekker gaan zwemmen, je kunt een museum bezoeken zoals bijvoorbeeld Fort Kijkduin, maar.... Je kunt ook de boot naar Texel pakken en een rondje Texel fietsen. Vandaag bepaal jij het programma.

Dag 8. Den Helder - Egmond aan Zee (54 km).
We verlaten marinestad Den Helder zuidwaarts langs de Noordzeekust. We passeren de Hondsbossche Zeewering en de Schoorlse Duinen met het beroemde Klimduin. Langs de kust en door de duinen fietsen we naar Egmond aan Zee waar we inchecken bij Hotel Zuiderduin direct aan zee en in het centrum. We logeren hier o.b.v. logies/ontbijt.

** Als je ervoor kiest om de 1e helft van de route te fietsen dan neem je aan het eind van de dag in Egmond aan Zee afscheid van de groep en ga je op eigen gelegenheid naar huis.

Scheveningen
tandem-fietsvakantie-blinden
 

** Als je ervoor kiest om de 2e helft van de kustroute te fietsen dan wordt je aan het eind van de middag in Egmond aan Zee verwacht waar je kunt inchecken in je eerste hotel 'Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee'.

Dag 9. Egmond aan Zee - Noordwijk (61 km).
Eerst fietsen we door het Noordhollands Duinreservaat met een afwisselend landschap, voordat we aankomen bij de veerpont die ons richting IJmuiden brengt over het Noordzeekanaal. Als we de industrie achter ons gelaten hebben fietsen we tussen IJmuiden en Zandvoort langs duinen, strandwallen, bossen en prachtige landgoederen. Aansluiten fietsen we door de Amsterdamse Waterleidingduinen waar je, als je geluk hebt, zomaar oog in oog staat met een ree. Let op! In het Noordhollands Duinreservaat heeft iedereen ouder dan 18 jaar een duinkaart nodig. We logeren in het van der Valk Palace Hotel o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 10. Noordwijk - Brielle (78 km).
Hoewel Zuid-Holland een van de drukste gebieden van Nederland is kun je hier toch heerlijk rustig fietsen. Je fietst dicht langs de kust, door het altijd gezellige Scheveningen en tot slot over de Maasvlakte. We logeren in hotel de Zalm o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 11. Brielle - Burgh Haamstede (55 km).
Nu laten we de Randstad echt achter ons, op Voorne Putten vind jee groot natura 2000 duinlandschap. We fietsen naar Goeree-Overflakkee, langs drukke stranden en watersportstranden komen we aan op de Brouwersdam. Op naar Zeeland waar we in Burgh Haamstede ons volgende hotel vinden, nl Strandhotel Burgh-Haamstede, we logeren hier o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 12. Burgh Haamstede - Vlissingen (55 km).
De Oosterscheldekering verbindt Schouwen-Duiveland en Walcheren, de waterkering is gebouwd na de watersnoodramp in 1953. Aan het eind van de Oosterscheldekering kom je in Domburg, een unieke Zeeuwse plaats. Stap hier gerust even af voor een lekker koel glas drinken op een terras. Eenmaal in Vlissingen aangekomen zoeken we ons hotel op, Hotel Arion, waar we twee nachten verblijven o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 13. Vlissingen - Cadzand Bad - Vlissingen ( 48 km).
In Vlissingen stappen we op het voetveer richting Breskens en fietsen we verder langs het laatste stukje Zeeuwse Kust. Het leukste stukje is van de LF Kustroute is misschien wel het stukje langs Natuurgebied het Zwin. Hier vind je allerlei soorten vogels, kikkerpoelen en uitzichtpunten. Een van de uitzichtpunten markeert het einde van de LF Kustroute, vlak voor de Belgische grens. Na de laatste foto fietsen we terug naar Vlissingen en ons hotel voor de tweede nacht o.b.v. logies/ontbijt.

Dag 14. Vlissingen - Bergen op Zoom (71 km).
Vandaag verlaten we Zeeland en fietsen we over Walcheren richting Noord Brabant, we passeren schattige Zeeuwse plaatsen als Goes, Yerseke en Krabbendijke. Aan het eind van de Oosterschelde vind je aan het Markiezaatsmeer historisch bergen op Zoom waar we gaan genieten van een heerlijk afscheidsdiner en onze laatste nacht doorbrengen. We logeren in hotel Stadspark in Bergen op Zoom o.b.v. logies en ontbijt.

Dag 15. Bergen op Zoom - einde vakantie.
Na een laatste gezamenlijke overnachting is het vandaag tijd om naar huis te gaan. Tip: Fiets nog even door bergen op Zoom, het is een erg leuk historisch dorp met een prachtige stadspoort.
Vanuit Bergen op Zoom kun je de trein nemen naar Roosendaal van waaruit treinen in verschillende richtingen vertrekken, maar je kunt ook naar Roosendaal fietsen (16 km) en daar afscheid van elkaar nemen. De bus rijdt weer naar het noorden, dus als je wilt kun je meerijden richting het noorden (route richting Emmen).

Ga je mee volgende keer naar België, Engeland en verder voor de North Sea Cycle Route? Dit is een 7250 km lange route door landen rond de Noordzee.

stompetoren-zeeland
standbeeld-Bergen-op-Zoom
 

Prijsinformatie

Volledige route.

Reisprijs in een tweepersoonskamer: € 1799,- p.p.
Reisprijs in een eenpersoonskamer*: € 2599,- p.p.
Begeleiding via Twin Travel: € 949,-

Noordelijke route tot Egmond aan Zee.

Reisprijs in een tweepersoonskamer: € 849,- p.p.
Reisprijs in een eenpersoonskamer*: € 1049,- p.p.
Begeleiding via Twin Travel: € 449,-
* Ik heb geprobeerd overal 5 eenpersoonskamers te boeken, dat is in één hotel niet gelukt, in Hotel Almenum in Harlingen hebben we drie eenpersoonskamers en moeten 2 reizigers voor één nacht toch de kamer delen. Als dit voor jou geen probleem is krijg je € 25,- korting.

Zuidelijke route vanaf Egmond aan Zee.

Reisprijs in een tweepersoonskamer: € 1149,- p.p.
Reisprijs in een eenpersoonskamer*: € 1799,- p.p.
Begeleiding via Twin Travel: € 599,-

Beschikbaarheid: 3 eenpersoonskamers* en 1 tweepersoonskamers + 1 gedeelde kamer voor een heer (begeleider).
We hebben nog een kamer voor de Noordelijke route (Bad Nieuweschans t/m Egmond aan Zee)
We zoeken nog 4 begeleiders voor de volledige route.
We zoeken nog 1 begeleider voor de zuidelijke route.
 
Minimale deelname: 4 reizigers.
 
Te boeken tot: 15 maart 2024
 
Inclusief: Verblijf in de hotels volgens programma o.b.v. logies/ontbijt, welkomstdiner (bij noordelijke en volledige route), fietsroute / duinkaart, overtocht Vlissingen-Breskens en v.v., afscheidsdiner (bij volledige of zuidelijke route), bagagevervoer.
 
Exclusief: Overige maaltijden, drankjes en consumpties, toeristenbelasting, huur tandems, fotoboek, reis- en annuleringsverzekering, bijdrage GGTO (€ 9,- p.p.), reserveringskosten (€ 35).
 
Reisdocument: Paspoort of ID-kaart.
 
Opstapplaatsen: 
Dag 1:
Je reist op eigen gelegenheid naar City Hotel Winschoten.
Dag 8: je reist op eigen gelegenheid van of naar Egmond aan Zee. (indien van toepassing)
Dag 14: Je reist op eigen gelegenheid vanaf Bergen op Zoom of Roosendaal naar huis.
De bus rijdt op 1 augustus terug naar Emmen, als je uit het noorden komt kun je een een stuk meerijden noordwaarts. Let op: beperkt plek.
 
Belangrijke informatie: 
- Je fietst veel dagen achter elkaar lange afstanden, bedenk voor je boekt of je dat kunt volhouden.
- Goede fietstassen zijn een vereiste.
- Een helm is niet verplicht, wel aan te raden.
- Het is mogelijk om een deel van de kustroute te fietsen, je kunt dan tot Egmond aan Zee of vanaf Egmond aan Zee fietsen. Let op: Dit kan alleen als er een reiziger is die de andere helft van de kustroute wil fietsen.
 
Reisbegeleiders
- Prijs voor begeleider Twin-Travel bij volledige route: € 849,- (2pk) of € 1649,- (1pk).
- Prijs voor begeleider Twin-Travel bij noordelijke route: € 399,- (2pk) of € 599,- (1pk).
- Prijs voor begeleider Twin-Travel bij zuidelijke route: € 549,- (2pk) of € 1199,- (1pk).
- We zoeken 5 begeleiders waarvan er een aantal bereid zijn om afwisselend een dag de bagagebus te rijden en te fietsen. Als je in de bagagebus rijdt ben je ook de bezemwagen en spring je bij als er bijvoorbeeld pech ontstaat.