Rondreis Albanië

Aantal dagen: 11

Begindatum reis: 9 oktober 2024

Einddatum reis: 19 oktober 2024

gjirokaster-albanie-twin-travel

Rondreis Albanie; Het best bewaarde geheim van de Balkan.

Albanië, een land doordrenkt van geschiedenis en natuurlijke schoonheid, nodigt je uit om de unieke charme te ontdekken via een speciaal ontworpen rondreis. Onze reis neemt je mee door een betoverend landschap, waar de geluiden, geuren en tastbare geschiedenis van Albanië centraal staan. Je avontuur begint in de bruisende hoofdstad Tirana, waar je de levendige sfeer van de stad kunt ervaren door de ogen van een lokale gids. Luister naar de kleurrijke verhalen die de geschiedenis van de stad tot leven brengen. Verken het levendige Blloku-gebied, bekend om zijn trendy bars en historische betekenis. Vervolg je reis naar de oude stad Berat, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier wandel je door de geplaveide straten en voel je de structuur van de middeleeuwse architectuur. De lokale bevolking deelt graag verhalen over de iconische witte huizen die tegen de heuvels zijn gebouwd. In het zuiden van Albanië wacht de Albanese Rivièra op je. Luister naar het zachte ruisen van de golven op afgelegen stranden en ruik de zilte zeelucht terwijl je geniet van de warme zon.  Deze reis zit vol met hoogtepunten, voel de ruige textuur van de bergen, luister naar de geluiden van wilde rivieren en ontdek traditionele dorpen, waar gastvrije lokale bewoners je graag laten kennismaken met hun culinaire tradities.

De rondreis door Albanië biedt een unieke kans om de diversiteit van dit Balkanland op een meeslepende manier te ervaren. Vertrouw op onze deskundige gidsen en tastbare ervaringen om de prachtige en veelzijdige schoonheid van Albanië te ontdekken, ongeacht je visuele beperking.

Hotels in Albanië

We logeren in verschillende hotels tijdens deze mooie rondreis die hieronder genoemd worden. Als het genoemde hotel onverhoopt niet beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief aanbieden.

Nacht 1 en 2: Hotel Vila 60 in Tirana.
Hotel Vila 60 is in 1931 gebouwd door harry Fultz en is jarenlang gebruikt als onderkomen voor de docenten van de 'Harry Fultz School'. In 2012 is het omgebouwd tot boetiekhotel met 10 kamers en 2 suites.

Nacht 3 en 4: Hotel Mangalemi in Berat.
Hotel Mangalemi is het eerste hotel in Berat dat haar deuren opende nadat Albanië in 1991 wijzigde van communistisch in een democratisch land. Het hotel ligt in het historische centrum aan het begin van de oude weg die leidt naar het kasteel.

Nacht 5 en 6: Hotel Vila Ebel in Korca.
Dit kleine hotel ligt in het centrum van Korca op 2 minuten lopen van de grote kathedraal.

Nacht 7 en 8: Hotel Kastro in Gjirokastra.
Hotel Kastro ligt in het centrum van Gjirokastra, op loopafstand van het kasteel, de bazaar en de gezellige restaurantjes.

Nacht 9 en 10: Hotel Dhima in Himara.
Hotel Dhima ligt direct aan zee met een privé strand en op ongeveer 1km lopen van het centrum van Himara.
 

berat-albanie-twin-travel

Reisprogramma

Dag 1. Amsterdam - Tirana.
Aankomst op vliegveld Nene Tereza (moeder Teresa). Ontmoeting met de chauffeur die ons de hele reis door Albanië zal rondrijden, gevolgd door de rit naar het hotel Vila 60 waar we twee nachten logeren. Er zijn veel lokale restaurants in de buurt voor een heerlijk diner, in één daarvan gaan we ons welkomdiner houden.

Dag 2.  Tirana; moderne historische metropool.
In de ochtend maken we een stadswandeling door Tirana met een lokale gids waar we de belangrijkste plaatsten kunnen bezoeken: het moderne Skanderbegplein met het standbeeld van Skanderbeg, de Et´hem Bey Moskee, de klokkentoren naast de Et´hem Bey Moskee en een paar van de overheidsgebouwen aan de zuidkant van het plein. Op dit plein is ook het Nationaal Historisch Museum en het operagebouw van Tirana. Ook kunnen we het hippe gedeelte van Tirana, Blloku bezoeken waar ook het huis van Enver Hoxha staat en natuurlijk de piramide van Tirana. De rest van de middag is vrij naar keuze (suggesties reisleider). Als er een muziekvoorstelling is die we deze avond kunnen bijwonen, regelen wij de toegangskaarten. (niet inbegrepen)

Dag 3. Tirana - Durres - Berat.
Na het ontbijt rijden we in naar de prachtige historische stad Berat. Onderweg naar Berat maken we een korte stop in de tweede stad van Albanië - de zonnige havenstad Durres. Hier kunnen we koffiedrinken in één van de gezellige terrassen op de strandboulevard, het Romeinse amfitheater bezoeken en door de sfeervolle straten wandelen. Vervolgens rijden we door richting het zuiden naar Berat. Deze stad is de eerste Albanese plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Berat wordt ook wel de stad met de duizend ramen genoemd door de unieke architectuur. Na het inchecken bij het luxe boetiekhotel Mangalemi maken we een oriëntatiewandeling door de oude wijk Mangalem en flaneren we op de boulevard samen met de Albanezen.

Dag 4. - Berat; de stad met duizend ramen.
In de ochtend maken we een stadswandeling met een lokale gids. We bezoeken het spectaculair gelegen oude kasteel en het Nationale Iconenmuseum. Mensen wonen nog steeds binnen de muren van het kasteel, zoals hun voorouders deden. Het iconenmuseum bezit een collectie van meer dan tweehonderd kunstobjecten en iconen van de 14e tot de 20e eeuw uit diverse kerken en kloosters van Albanië. Het is genoemd naar Onufri - een Albanese kunstenaar uit de 16e eeuw die veel orthodoxe kerken in Albanië en Griekenland geschilderd. De rest van de dag is vrij om verder mooi Berat te verkennen.

Dag 5. - Berat - Pogradec - Korca.
Na het ontbijt vertrekken we richting de stad Korca in het Zuidoosten, vlakbij de grens met Griekenland en Noord-Macedonië. Het is de residentie van het hoofd van de Grieks-Orthodoxe Kerk van Albanië. Korca is ook bekend als museumstad: van het Nationale Museum van Middeleeuwse Kunst tot vele kleine musea. Onderweg maken een stop in het dorpje Pogradec aan het prachtige meer van Ohrid. Het meer dat omringend is door bergen, laat je denken aan het meer van Geneve. Hier kunnen we een korte wandeling maken en heerlijke lunchen aan het water. Vervolgens rijden we door naar Korca en installeren ons in het hotel Ebel.

Dag 6. - Byzantijnse kerken in het rijk van Aroemenen.
Vandaag bezoeken we Voskopoja, ooit één van de belangrijkste steden in de Balkan. Nu is het een klein pittoresk plaatsje, maar vroeger was het een welvarende plaats van groot economisch, cultureel en artistiek belang. In de 17e eeuw was Voskopoja het centrum van het Aroemeense rijk, de tweede stad van de Balkan na Istanbul. Van de 22 kerken die hier hebben gestaan, zijn er vijf overgebleven. Een paar daarvan kunnen we vandaag ook bezichtigen. Aansluitend kunnen we gezamenlijk lunchen in een lokale forelboerderij, of in één van de familiecafés in het dorp. Hierna rijden we weer terug naar Korca voor een vrije namiddag.

albanie-terras-twin-travel
doorkijkje-albanie-twin-travel
 

Dag 7. Panoramische route naar Benje en Gjirokastra.
Vandaag hebben we een spectaculaire reisdag naar de UNESCO stad Gjirokastra voor de boeg. We rijden langs een prachtige weg met bergen, valleien en kloven. We passeren Permet - de stad van de rozen, en de thermale baden van Benje onder een oude Ottomaanse brug. Onderweg maken we mooie pauzes voor de koffie en lunch, en in de namiddag komen we in Gjirokastra - één van de oudste en mooiste historische steden van Albanië, het culturele centrum van de Griekse minderheid. Het is de geboortestad van dictator Enver Hoxha en schrijver Ismail Kadare. We verblijven hier twee nachten in het sfeervolle hotel Kastro.

Dag 8. - Gjirokastra.
Na het ontbijt hebben we eerst een stadswandeling door Gjirokastra met een lokale gids. We bezoeken onder meer het grootste fort van Albanië uit de 4e eeuw, waarin het Nationale Wapenmuseum is gevestigd. Hierna bezoeken we één van de mooiste gebouwen van Gjirokastra - het historische huis van Skendulli. We krijgen daar een rondleiding van de eigenaar van het huis. De middag is vrij voor eigen besteding. Deze stad met hoogteverschillen, een wirwar van pittoreske straten, een kleurrijke bazaar met vele terrasjes kun je het beste rustig verkennen. Stop af en toe bij een gezellige bakkerij voor een heerlijk koffie en een lokale lekkernij.

Dag 9. - van Gjirokastra naar Himara.
Albanië heeft geluk met haar ligging aan de Adriatische zee met turquoise wateren en Mediterraans klimaat. Vandaag ontdekken we de prachtige kustroute langs de Albanese Riviera. We vertrekken richting de kustplaats Himara en maken een paar bijzondere uitstapjes onderweg. Onze eerste stop is Butrint, een plaats die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze stad is gesticht door de Trojanen in het eerste millennium v.C. en was eeuwenlang bewoond. Vervolgens maken we en uitstapje bij de schitterende eilandjes van Ksamil, met uitzicht over het Griekse eiland Corfu. Net voor aankomst bij ons verblijfplaats aan de kust maken we nog een stop bij Porto Palermo met het kasteel van Ali Pasha - de erfenis van de acht eeuwen lange Ottomaanse overheersing van Albanië. En dan terug naar de 20e eeuw: de baai van Porto Palermo was eens een geheime onderzeebasis tijdens de dagen van het communistische regime. De half verlaten basis en de tunnel zijn er nog steeds. In de namiddag komen we in de kustplaats Himara en installeren ons in het hotel Dhima direct aan zee. We verblijven hier twee laatste nachten van onze reis.

Dag 10. - Himara; vrije dag aan de Albanese Rivièra.
Vandaag hebben jullie een vrije dag in Himara. Je kunt ontspannen op het strand met turquoise wateren van Ionische zee, of een boottocht maken langs de kust van de Albanese Riviera. Of het oude centrum van Himara bezoeken met het oude kasteel en zonnige terrassen.

Dag 11. Tussen Himara en Tirana.
Dit is de laatste dag van onze reis, maar wel een mooie rijk gevulde dag! Na het ontbijt vertrekken we richting Tirana. Na ongeveer een uur rijden maken we een stop bij de Llogara Pass, een prachtig punt met uitzicht over bijna de gehele Albanese Riviera. Hierna maken we een uitstapje naar Apollonia en Ardenica. Het archeologische park Apollonia ligt aan de beroemde Via Egnatia - de route van Rome naar Constantinopel - en is gesticht door de Grieken aan het begin van de 7e eeuw v.C. In de Romeinse tijd was het een grote en bloeiende stad met 50.000 inwoners. Apollonia ligt vlakbij de Aos rivier, nu Vjosa. De tuin van het klooster (waar het museum te vinden is) huisvest een Byzantijnse kerk uit de 14e eeuw. Na het verkennen van deze archeologische site bezoeken we Ardenica, een Orthodox klooster, gebouwd in de 13e eeuw. Mensen zeggen dat de beroemde volksheld Skanderbeg in de 15e eeuw hier is getrouwd. Na de gezamenlijke afscheidslunch vervolgen we onze weg richting de hoofdstad. Vanuit Ardenica is het nog anderhalf uur naar de luchthaven van Tirana. Hier nemen we afscheid van veelzijdig, verrassend en gastvrij Albanië en vliegen terug naar Amsterdam.

kerk-albanie-twin-travel
albania-bankje-strand-palmboom-twin-travel
 

Prijsinformatie

Reisprijs: € 2499,- p.p.
 
Begeleiding via Twin Travel: € 1349,-
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 250,-
 
Beschikbaarheid: 5 plekken. voor twin-reizigers.
 
Minimale deelname: 10 reizigers.
 
Te boeken tot: 1 juli 2024.
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer bij verschillende hotels o.b.v. logies/ontbijt, welkomstdiner op dag 1, afscheidslunch op dag 11, vluchten, excursies en entreegelden volgens programma, genoemde stadswandelingen o.l.v. een lokale gids, vervoer per luxe minibus, fotoboek.
 
Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, consumpties, excursies en entreegelden buiten het programma om, muziekvoorstellingen, reis- en annuleringsverzekering, bijdrage GGTO (€ 9,- p.p.), bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2.50), reserveringskosten (€ 35).
 
Reisdocument: Paspoort of ID-kaart. (Je reisdocument moet nog minimaal 90 dagen geldig zijn na vertrek uit Albanië)
 
Opstapplaatsen: Schiphol Airport.
 
Belangrijke informatie: 
- Hulphonden kunnen niet mee.
- Je moet goed ter been zijn voor deze reis.
- De reis wordt begeleid door Julia, onze Nederlandse gids en reisleider.
 
 

Reisbegeleiders
- Prijs voor begeleider Twin-Travel: € 1149,-