Pauperpad fietsen

Aantal dagen: 3

Begindatum reis: 27 september 2024

Einddatum reis: 29 september 2024

koloniehuisje-Drenthe

Veenhuizen; Het voormalig Pauperparadijs

Welkom in Veenhuizen, een bijzonder dorp in het hart van Drenthe, Nederland. Deze unieke plaats staat bekend om zijn historische betekenis als 'Pauperparadijs'. In de 19e eeuw werd Veenhuizen door de Maatschappij van Weldadigheid opgericht als een experiment om arme stadsbewoners een nieuwe start te geven op het platteland. Tijdens een bezoek aan Veenhuizen kun je de rijke geschiedenis van deze plek ontdekken. Wandel door de sfeervolle straatjes en bewonder de karakteristieke gebouwen die nog steeds getuigen van het bijzondere sociale experiment. Breng een bezoek aan het Gevangenismuseum, waar je meer te weten komt over de periode waarin Veenhuizen fungeerde als strafkolonie. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon op zoek bent naar een bijzondere ervaring, Veenhuizen biedt het allemaal. Kom en laat je betoveren door de unieke charme van dit 'Pauperparadijs'.

Hotel Bitter en Zoet

Hotel Bitter en Zoet is een karakteristiek hotel gelegen in het schilderachtige dorpje Veenhuizen, direct naast het gevangenismuseum en omringd door de prachtige natuur van Drenthe. Dit unieke hotel is met 15 kamers gehuisvest in de voormalige dienstwoningen van de gevangenis 'Toewijding', Plichtsgevoel' en 'Bitter en Zoet' en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw.

De charme van Hotel Bitter en Zoet is onmiskenbaar. Bij aankomst word je verwelkomd door een idyllische tuin, waarin je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de rustige omgeving. De historische architectuur van het gebouw is prachtig bewaard gebleven, wat een unieke sfeer creëert die doordrenkt is van karakter en geschiedenis.

De kamers zijn stijlvol ingericht en bieden alle moderne voorzieningen die je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. De kamers hebben de volgende faciliteiten: Wifi, TV en koffie/thee faciliteiten.
- Enkele kamers beschikken over een elektrisch verstelbaar bed met 2 aparte matrassen. De twee matrassen zitten in één ombouw en kunnen niet uit elkaar geschoven worden, ze worden wel als 2x een eenpersoonsbed opgemaakt.
- De badkamers zijn voorzien van toilet, ligbad, wastafel en separate douche.

Bitter-en-zoet
bitterenzoetfaciliteiten
 

Fietsen langs het Pauperpad

Dag 1. Aankomst in Veenhuizen.
Als we hebben ingecheckt in Hotel Bitter en Zoet drinken we een kop koffie met iets lekkers en dan is het tijd om naar het naastgelegen Gevangenismuseum te gaan. We gaan het museum verkennen met een gids zodat je helemaal ondergedompeld wordt in de geschiedenis van de Paupers. We dineren in het hotel.

Dag 2. Fietsen naar Frederiksoord. (40 km)
Na een heerlijk en uitgebreid ontbijt vertrekken we op de fiets richting Frederiksoord. Een unieke belevingsroute die u voert langs markante plekken van de voormalige koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Volg het gedachtegoed van Generaal van den Bosch langs de vrije en onvrije Koloniën.. Met zijn Maatschappij van Weldadigheid wilde hij de paupers uit de steden en de wezen uit heel het land door hard werken in het veen 'opvoeden tot zelfstandigheid'. De fietstocht voert u van Veenhuizen, een onvrije Kolonie met drie gestichten,  naar Frederiksoord, waar Johannes van den Bosch de eerste vrije landbouwkolonie oprichtte. Als we in Frederiksoord aankomen checken we in bij ons 2e hotel en daarna kunnen we nog Museum de Proefkolonie bezoeken. We dineren in het hotel.

Dag 3. Fietsen naar Veenhuizen (40 km) en naar huis.
Je hebt vast lekker geslapen vannacht. Vanochtend gaan we lekker ontbijten in Frederiksoord en daarna stappen we weer op de fiets en fietsen we via een andere route terug naar Veenhuizen. Natuurlijk gaan we weer lekker picknicken en onderweg leer je van alles over 'Het Pauperparadijs'. Als we aankomen in Veenhuizen drinken we nog wat en daarna gaat iedereen naar huis.

* Je bagage wordt voor je van hotel naar hotel gebracht, dat hoef je niet zelf mee te nemen.

gevangenis-veenhuizen

Prijsinformatie

Reisprijs: € 449,-
 
Begeleiding via Twin Travel: € 249,-
 
Toeslag eenpersoonskamer: € 150,-
 
Beschikbaarheid: 4x tweepersoonskamer en 2x eenpersoonskamer.
 
Minimale deelname: 6 reizigers.
 
Te boeken tot: 15 juni 2024.
 
Inclusief: Verblijf in een tweepersoonskamer bij hotel Bitter en Zoet o.b.v. logies/ontbijt, koffie met iets lekkers bij aankomst, lunchpakket op dag 2 en 3, 3-gangen diner op de 1e en 2e avond, routeapp, entree museum Proefkolonie, entree gevangenismuseum met gids, huur tandem, bagagevervoer.
 
Exclusief: Overige maaltijden, drankjes, consumpties, reis- en annuleringsverzekering, toeristenbelasting, fotoboek, bijdrage GGTO (€ 9,- p.p.), reserveringskosten (€ 35).
 
Reisdocument: Geldig ID-bewijs.
 
Opstapplaatsen: Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen.
 
Belangrijke informatie: 
- 4 DeLuxe kamers zijn gelijkvloers en zijn erg ruim.
- 2 Comfortkamers liggen op de verdieping en zijn iets kleiner, voor deze kamer krijgt u een korting van € 15,- op de reisprijs.
- Korting met de museumjaarkaart is bij deze vakantie niet mogelijk.
- Hulphonden niet mogelijk.
- We hebben 4 gewone tandems en 2 elektrische tandems, voor de elektrische tandem betaalt u een toeslag van € 30,-.
- Neem je je eigen tandem mee, dan krijg je een eenmalige korting van € 45,-.
- Denk aan fietstassen.
 

 

Reisbegeleiders:
- Prijs voor begeleider van Twin-Travel: € 199,-
- Als je met eigen auto naar Veenhuizen reist en je kunt iemand van het station in Assen halen, geef dat dan bij ons aan.